Coaching met paarden

Paarden zijn een waardevolle spiegel. Een paard confronteert jou met je blinde vlekken en maakt je bewust van het effect wat jouw gedrag heeft op mens en dier. Met mijn betrouwbare paarden Vísa en Gijs vanaf de grond werken, leer jij jezelf bewust worden van jouw eigen gedrag en leer jij jezelf beter kennen. Je krijgt hierdoor meer controle op situaties en leert jezelf en de situatie in een andere richting sturen door subtiele veranderingen die je zelf bewust doorvoert.

Mijn coaching is met name gericht op communicatie en het doseren van energie. Deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Eventueel is deze vorm van coaching ook effectief om met twee personen te doen. Het kan jullie band en jullie wijze van communiceren versterken, door jullie te wijzen op je sterke en zwakke punten in jullie onderlinge communicatie.

Autisme en Equicoaching

Bij mensen met een zorgvraag zet ik het paard in als muzisch middel, een middel om contact te krijgen met elkaar. Met name bij Autisme spectrum stoornissen blijkt dit erg waardevol. We verzorgen het paard samen en er ontstaat een samenwerkingsdriehoek tussen coach, zorgvrager en het paard. Vanuit deze samenwerking moet er op non-verbaal of verbaal vlak gecommuniceerd worden. Daar ontkom je niet aan. Doordat je met het paard bezig bent, is oogcontact niet steeds nodig, wat het contact vergemakkelijkt. Er kan een relatie opgebouwd worden met het paard. Een paard is een gewoontedier dat houdt van vaste structuren. Een paard reageert op subtiele signalen. Via het paard wordt er ook een band opgebouwd met de coach. De coach vertaalt de communicatie van het paard naar de zorgvrager. Op een gegeven moment kunnen er eventueel ook ouders, broertjes of zusjes bij de equicoaching betrokken worden, om zo de onderlinge band op een ongedwongen manier te versterken.

Zo kan equicoaching een heel waardevol aspect worden in het leven met ASS.

De paarden waarmee ik werk:

Vísa

Vísa is een Ijslander merrie. Ze is erg vriendelijk en mensgericht. Ze is een betrouwbare spiegel en met een schofthoogte van 1.36 niet zo groot. Ik rijd haar recreatief. Ijslandse paarden zijn bijzonder, want naast stap, draf en galop, kunnen ze ook tölten en soms ook telgangen.

Foto komt nog

Gijs

Gijs is nog veel kleiner. Hij is een Americain Miniature Horse. Hij lijkt veel op de welbekende shetlandpony en is ook net zo klein. Hij is maar 85 cm. Zijn karakter is echter groots. Hij denkt dat hij een groot paard is en hij kan je dan ook leren om sterker in je schoenen te staan. Als je onzeker over komt, dan heeft Gijs een bepaald soort humor en dan neemt hij letterlijk een loopje met je. Als je te sturend bent, dan zal Gijs je uitdagen en de strijd met je aangaan (dan daagt hij je uit en zal hij zich niet laten pakken bijvoorbeeld). Zelf heb ik Gijs voor de sulky. Gijs vindt mennen erg leuk.

Foto komt nog